Liderii UE au reiterat, vineri, angajamentul ca vor ajunge pana la sfarsitul anului la un acord referitor la modul in care vor fi tratate bancile cu probleme financiare, intelegerea fiind necesara inainte ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa preia supraveghera sectorului financiar din zona euro.

Membrii UE au propus anul trecut ca BCE sa detina atributii de supraveghere, primul pas catre o uniune bancara mai ampla. Comisia a cerut ulterior infiintarea unui mecanism unic de lichidare a bancilor care nu pot fi salvate.

Statele trebuie sa decida cum protejeaza bancile cu probleme, astfel incat testele de stres pe care le va derula BCE pentru cele mai importante institutii de credit sa nu sperie investitorii, potrivit Bloomberg. Presedintele BCE, Mario Draghi, care a sustinut un discurs la reuniunea liderilor europeni joi seara, a avertizat saptamana aceasta ca unele banci trebuie "sa pice testele" pentru ca evaluarea sa fie credibila.

"Urmatorul pas crucial pentru uniunea bancara va fi Mecansmul Unic de Lichidare, deoarece odata ce supravegherea este europeana, nu putem lasa ca problema bancilor in colaps sa fie rezolvata la nivel national. Statele membre s-au angajat sa ajunga la un acord politic asupra propunerii Comisiei pana la sfarsitul anului, astfel incat sa fie adoptat pana la finalul sesiunii parlamentare", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy, scrie MEDIAFAX.

Consiliul European va discuta in decembrie mai clar, a declarat premierul italian Enrico Letta.

Liderii europeni se vor reuni din nou la Bruxelles pe 19-20 decembrie.

BCE deruleaza o evaluare in trei etape a sistemului bancar din zona euro, in cadrul careia va analiza 130 de institutii de credit, folosind o rata de adecvare a capitalului de 8%. Banca centrala va efectua in stadiul final o serie de teste de stres impreuna cu Autoritatea Bancara Europeana, pentru a determina in ce masura bancile pot rezista unor scenarii economice adverse.

Odata ce sistemul de supraveghere este functional, statele vor putea cere Mecanismului European pentru Stabilitate, fondul de urgenta al zonei euro, sa ajute direct bancile. Pentru moment, resursele nu sunt disponibile daca este nevoie de ele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.