Uniunea Europeana si Canada au semnat vineri, dupa patru ani de negocieri, un acord de liber schimb, care ar trebui sa creasca schimburile comerciale dintre cele doua economii cu peste 20%, au anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si premierul canadian, Stephen Harper.

Intelegerea trebuie aprobata de parlamente si de statele membre UE, potrivit Deutsche Welle.

"Acordul va asigura noi oportunitati companiilor in UE si Canada, prin cresterea accesului bunurilor si serviciilor pe cele doua piete si va deschide noi oportunitati investitorilor europeni", a afirmat Barroso, potrivit MEDIAFAX.

Dupa intrarea in vigoare, acordul va conduce la cresterea cu 23% a schimburilor comerciale dintre UE si Canada, insemnand un plus de 26 de miliarde de euro. Impactul asupra PIB al UE va fi de 12 miliarde de euro pe an, potrivit estimarilor Comisiei Europene, citate de AFP.

Acordul acopera accesul la bunuri si servicii, transparenta si protectie pentru investitii, cooperare in privinta reglementarilor si achizitiilor publice.

Detaliile nu au fost inca dezvaluite, intrucat sunt necesare inca unele "reglaje" si verificari din partea juristilor, a declarat un oficial canadian pentru CTV News Canada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.