Comisia Europeana a primit proiectele de buget pentru 2014 ale tuturor statelor din zona euro si le va analiza in baza unei noi proceduri care ii va permite sa ceara modificari, daca acestea nu respecta recomandarile institutiei privind disciplina fiscala.

"Toate statele membre ale zonei euro au trimis proiectele de buget, asa cum era prevazut", a declarat miercuri Simon O' Connor, purtator de cuvant al comisarului pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Tarile din zona euro, cu exceptia celor care beneficiaza de programe de ajutor, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru, trebuiau sa trimita proiectele de buget la Comisia Europeana pana pe 15 octombrie.

Executivul UE trebuie, teoretic, pana la 30 noiembrie, sa analizeze proiectele si sa dea un aviz. CE trebuie sa se pronunte insa pana pe 15 noiembrie, scrie MEDIAFAX.

Daca CE va constata deficiente grave, referitoare la deficit si reforme, ar putea cere Parlamentului din tara respectiva sa prezinte un buget revizuit.

Mai multe tari, intre care Italia, au predat proiectele marti. Autoritatile de la Roma vor sa reduca impozitarea muncii, pentru a sustine redresarea economica, si estimeaza pentru 2014 un deficit bugetar de 2,5% din PIB.

Analiza Comisiei Europene este asteptata cu interes, dar ar putea crea tensiuni in unele tari, in special in Franta. Comisia a cerut Frantei, in schimbul prelungirii cu doi ani a termenului de reducere a deficitului sub nivelul de 3% din PIB, sa aplice reforme, iar deficitul sa fie de 3,9% in 2013, 3,6% in 2014 si 2,8% in 2015.

Deficitul bugetar al Frantei este pe cale sa atinga insa in acest an 4,1% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.