Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) si Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contributii importante la mai buna intelegere a variatiilor preturilor activelor pe piete.

Academia Regala de Stiinte din Suedia in recompenseaza astfel pe cei trei economisti pentru "analiza empirica a preturilor activelor", se arata intr-un comunicat transmis luni de institutia care decerneaza anual premiile Nobel.

"Nu exista nicio modalitate de a anticipa preturile actiunilor si obligatiunlor pentru urmatoarele cateva zile sau saptamani. Dar este posibil sa fie previzionata directia larga a acestor preturi pe perioade mai indelungate, precum urmatorii 3-5 ani", au postulat si demonstrat cei trei de-a lungul carierelor academice.

Printre laureatii premiului Nobel pentru stiinte economice se numara Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow sau Friedrich August von Hayek.

Anul trecut, premiul Nobel pentru sfiinte economice a fost acordat eonomistilor americani Alvin E. Roth si Lloyd S. Shapley pentru cercetarile acestora in ceea ce priveste eficientizarea activitatii pietelor si imbunatatirii raportului de adecvare a ofertei la cerere.

Saptamana trecuta, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat oamenilor de stiinta Martin Karplus Michael Levitt si Arieh Warshel. Francois Englert si Peter W. Higgs au fost premiati pentru contributiile in domeniul fizicii. James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof au primit Nobelul pentru medicina. Premiul Nobel pentru literatura a mers in acest an la Alice Munro. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat in acest an Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.