Ministrii din Finante europeni se reunesc luni si marti la Luxembourg in cautarea unui compromis pentru uniunea bancara, in conditiile existentei unor numeroase diferente de opinie si a unui calendar strans al negocierilor.

Intalnirile de luni, intre ministrii din zona euro, si de marti, cu colegii din celelalte 11 state UE, vor fi consacrate partial viitoarei autoritati unice de decizie in sectorul bancar.

Un acord va permite furnizarea de lichiditati bancilor aflate in dificultate fara a pune in pericol tot sistemul si fara contributia fondurilor publice. Acordul va implica tarile din zona euro si alte state comunitare care vor dori sa participe.

Este necesar ca un compromis sa fie realizat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa existe posibilitatea ca textul legislativ sa fie adoptat inainte de incheierea mandatului actualului Parlament European, valabil pana in martie. Mai multe obiectii au fost formulate fata de o propunere prezentata in luna iulie de Comisia Europeana, venite in special din Germania, scrie MEDIAFAX.

Proiectul prevede crearea unei autoritati de decizie "ad hoc". Dar, potrivit tratatelor actuale, soarta unei banci trebuie decisa de o institutie europeana. Comisia Europeana a propus ca acest rol sa ii revina, in lipsa unui candidat mai bun. Mai multe state, intre care Germania, nu sustin aceasta propunere.

In plus, o opinie juridica recent emisa de CE prevede ca autoritatea unica de reglementare nu poate detine o putere discretionara privind soarta bancilor.

Mai multe surse europene au spus ca aceste probleme pot fi rezolvate fara dificultati prea mari.

Germania ar putea accepta temporar rolul CE in aceasta privinta. Ulterior, prerogativele decizionale ar putea fi acordate Mecanismului European de Stabilitate (MES), asa cum au propus BCE si comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.