FMI a redus estimarile referitoare la cresterea economiei mondiale pentru acest an si 2014, precum si cele privind Statele Unite, din cauza evolutiilor dezamagitoare din tarile emergente si a incertitudinilor bugetare si monetare din SUA, dar a imbunatatit previziunile pentru zona euro.

In cazul Romaniei, Fondul Monetar International nu a modificat prognoza, anticipand pentru acest an o crestere economica de 2% si de 2,2% in 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al institutiei publicat marti.

PIB-ul mondial ar urma sa avanseze in acest an cu 2,9% si cu 3,6% in 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat in luna iulie de FMI, transmite AFP.

"Cresterea economica mondiala este lenta si nu pot fi excluse noi crize", se arata in raportul semestrial al FMI, in care Europa nu pare a fi principala sursa de ingrijorare.

Fondul a imbunatatit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contractie de 0,4%, si a mentinut-o pe cea aferenta anului viitor la o crestere de 1%, remarcand rezistenta economiilor germana s franceza.

Tarile emergente din Europa, in care FMI include sapte tari membre ale Uniunii Europene, intre care si Romania, si doua din afara acesteia, vor continua in 2013-2014 o redresare moderata, dar o recesiune prelungita in zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, noteaza autorii raportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.