Noile reguli privind insolventa au fost publicate in Monitor, dar sunt valabile din 25 octombrie si vor fi aplicate inclusiv procedurilor aflate in prezent in derulare, cu exceptia prevederilor privind insolventa grupului de societati, unde vor fi aplicate doar cererilor introduse dupa aceasta data, scrie MEDIAFAX.

Insolventa debitorului - reprezentand insuficienta fondurilor pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile - se prezuma atunci cand acesta nu a platit datoria fata de creditor dupa 60 de zile de la scadenta, nu dupa 90 zile ca in prezent. In acelasi timp, este mentinut articolul care stabileste ca insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede la articolul 81 ca: "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului".

Adoptarea acestei Ordonante este justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti. Modificarea legislatiei era necesara, conform Ordonantei, deoarece actuala legislatie privind insolventa nu a ajutat la dezvoltarea "unor planuri de reorganizare reala", ci, dimpotriva, a furnizat "mijloace de tergiversare a momentului intrarii in faliment pentru afaceri cu sanse minimale de redresare".

PDL a reactionat fata de aceste noi masuri legislative, considerand ca ele lezeaza libertatea presei. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, ca PDL va adresa o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding in privinta Codului insolventei, considerand ca sunt articole tintite in acest cod care urmaresc "subjugarea presei".

Citeste si:
VIDEO Protest la Temocentrala Mintia, închisă după 52 de ani din...
VIDEO Protest la Temocentrala...

Blaga a afirmat ca un astfel de proiect cum este Codul insolventei ar fi trebuit sa fie prezentat ca proiect de lege in Parlament si ca sunt unele lucruri de lamurit "fata de intrarea in insolventa pe spatele unora, lasand in spate destule companii care nu se mai descurca".

"Din pacate, sunt articole tintite acolo, iar unele dintre ele urmaresc pur si simplu subjugarea presei: cei care nu sunt cu noi trebuie sa taca", a adaugat Blaga.

El a mai spus ca este si o "prostie economica" sa fie inchisa licenta unei televiziuni sau unui post de radio, deoarece, in acest fel, acestea nu vor mai avea de unde sa plateasca vreo datorie la stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.