Presiunile pentru adoptarea de masuri populiste sunt in crestere dupa iesirea Romaniei din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, iar autoritatile trebuie sa le reziste pentru a evita inversarea unor reforme dificile sau aparitia unor noi riscuri, potrivit unui raport al FMI.

"Avand in vedere iesirea Romaniei din PDE (procedura de deficit excesiv - n.r.), au crescut presiunile pentru masuri populiste care ar inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni", se arata in raportul expertilor FMI prezentat board-ului institutiei, care a aprobat vineri, 27 septembrie, un nou acord stand-by cu Romania.

Totodata, FMI recomanda depasirea "disputelor interne" care au intarziat reforme institutionale, spre exemplu in zona planificarii investitiilor, scrie MEDIAFAX.

"Sunt necesare eforturi curajoase pentru a imbunatati absorbtia fondurilor structurale UE. Reformele institutionale menite sa solutioneze permanent problema arieratelor guvernului ar trebui urgentate pentru a apara realizarile reusite pana acum", se arata in raportul FMI.

Aparitia unor noi tensiuni politice in perioada premergatoare alegerilor de anul viitor, in special cele prezidentiale, ar putea genera noi riscuri, precum intarzierea reformelor structurale convenite cu FMI, ratarea unor tinte din program sau deteriorarea increderii investitorilor, potrivit FMI.

"Peroada premergatoare alegerilor parlamentare si urmatoarelor alegeri prezidentiale ofera o fereastra pentru reforme. Cu toate acestea, se mentin riscuri politice. Mai exact, anumite interese ar putea conduce la tentative de intarziere a unor reforme structurale deja intarziate, in special cele legate de companiile de stat", se arata in raportul expertilor FMI.

Neimplementarea acestor reforme structurale ar putea accentua limitarile existente si ar putea conduce la o traiectorie mai modesta de crestere economica.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Mai mult, aparitia unor noi incertitudini politice in perioada premergatoare alegerilor din 2014, in special cele prezidentiale, ar putea afecta incederea investitorilor si a consumatorilor, avertizeaza Fondul Monetar International.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.