Romania va extrage mai mult aur decat toate tarile europene impreuna, daca proiectul Rosia Montana va fi pus in aplicare, a declarat, joi, la Comisia speciala Rosia Montana, directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

"Proiectul minier de la Rosia Montana inseamna 5,2 miliarde de dolari pentru Romania, bani care intra in economia Romaniei, la bugetele de stat. Prin proiectul de la Rosia Montana, Romania devine principalul producator de aur, producand mai mult decat toata Europa la un loc in momentul in care vom incepe acest proiect", a afirmat Tanase, citat de MEDIAFAX.

El le-a spus membrilor comisiei ca proiectul va duce la infiintarea a mii locuri de munca, directe si indirecte, in medie pe o perioada de operare de 3.600, si va acea beneficii importante pentru stat.

Tanase a mai precizat ca in prezent compania a investit in patrimoniul de la Rosia Montana 30 milioane de dolari, iar noul acord prevede sa mai investeasca 70 milioane de dolari, aratand ca toate obiectivele principale de patrimoniu sunt in afara exploatarii.

"Pana astazi, investitia totala in patrimoniu este de 30 milioane de dolari. Prin noul acord ne propunem sa mai investim inca 70 de milioane de dolari doar in Rosia Montana. La Rosia Montana am adus o contributie la patrimoniul national undeva la 30 milioane de dolari", a spus Tanase, la comisia parlamentara pentru Rosia Montana.

Potrivit directorului RMGC, aurul extras de la Rosia Montana ar valora circa 10 miliarde de dolari.

"Pentru a exploata acest zacamant cheltuielile totale sunt undeva la sapte miliarde. Cati bani merg la bugetul de stat: profitul brut ajunge undeva la 2,7 miliarde de dolari. Profitul estimat Gabriel Resources este de 1,5 miliarde, in timp ce bugetele de stat incaseaza suma de 2,3 miliarde, din redeventa de 6%, din impozitul pe profit, impozitul de dividente, alte taxe si impozite incluse in costuri", a aratat Tanase.

El a sustinut ca daca proiectul nu se va face in cele din urma statul roman va trebui sa cheltuiasca 430 de milioane de dolari in urmatorii ani pentru a-si respecta obligatiile de mediu.

El a mai spus sa RMGC va remedia problemele de poluare istorica si va aduce "cea mai sigura tehnologie din lume".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.