Deficitul bugetar a urcat in august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentand 1,27% din PIB.

Principalele venituri au avut o evolutie modesta, dinamica incasarilor fiind slaba atat la TVA si accize, cat si la impozitul pe profit, unde s-a consemnat chiar o scadere.

Incasarile din TVA au totalizat 33 miliarde lei, cu 3,7% mai mari nominal fata de primele opt luni ale anului trecut, in timp ce accizele au adus la buget 13,8 miliarde lei, cu 1,5% mai mult decat in perioada de referinta. Avand in vedere cresterea economica din primul trimestru, de 1,8%, rezulta ca veniturile din TVA si accize au scazut in termeni reali.

De altfel, scaderea rezulta si din ponderile veniturilor in PIB, care au coborat de la 4,7% la 4,6% la TVA si de la 2% la 1,9% la accize.

Noua tinta de deficit la septembrie echivaleaza cu 1,46% din PIB, ceea ce inseamna ca in ultimul trimestru, cand istoric se realizeaza cele mai mari cheltuieli bugetare, va exista un spatiu pentru deficit de sub 1% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.