Statele din zona euro trebuie sa infiinteze un buget comun, sa fie pregatite sa piarda intr-un anumit grad controlul asupra bugetului si sa puna la comun resursele pentru a infiinta un program de asigurare in caz de nevoie si obligatiuni comune, se arata intr-un raport publicat de economistii Fondului Monetar International (FMI),

Pentru a evita repetarea crizei datoriilor care a dus la pachete de asistenta financiara pentru Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Cipru, cele 17 state din zona euro trebuie sa inaspreasca reglementarile privind disciplina fiscala si sa poata transfera fonduri inainte de extinderea unei crize, scrie capital.ro.

Problema cea mai urgenta o reprezinta un mecanism de protejare a bancilor si o uniune bancara functionala. Desi uniunea fiscala este cu un pas inainte, trebuie adoptate si alte de masuri, care sa sporeasca increderea investitorilor, considera institutia cu sediul la Washington.

Raportul FMI arata ca bugetul ar putea fi in valoare de pana la 2,5% din PIB-ul zonei euro, de aproximativ 10.000 de miliarde de euro (13.000 miliarde de dolari), adica aproximativ 200 de miliarde de euro. Un astfel de buget va fi insotit de inasprirea supervizarii, inclusiv o suspendare a platilor catre un stat, daca acesta nu respecta reglementarile privind deficitul si datoria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.