Persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan si pentru a cumpara, cetatenii romani sau cei din UE, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, respectiv sa dovedesca ca au cunostinte in domeniul agricol sau ca au activat minim 5 ani in acest sector.

"Este o conditie pe care trebuia sa o punem (experienta de minim cinci ani - n.r.). Cred ca este foarte importanta pentru dezvoltarea agriculturii romanesti. Din pacate, in ultimul timp, solul a fost degradat in anumite zone si de faptul ca nu au existat cunostinte suficiente pentru practicarea agriculturii. Pe viitor, cei care vor sa lucreze in agricultura trebuie sa aiba minime cunostinte. Ele nu sunt definite prin acest proiect de lege, vor fi definite ulterior, in urma dezbaterii publice, printr-o hotarare de guvern cu norme metodologice", a declarat miercuri, dupa o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca in Romania cerintele nu sunt atat de restrictive ca in alte state si a dat exemplul Frantei, unde o conditie este sa existe studii in agricultura pentru cei care vor sa detina o exploatatie agricola.

De asemenea, persoanele fizice care detin in proprietate terenuri agricole in Romania situate in extravilan trebuie sa faca dovada ca au desfasurat activitati agricole pe acestea, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii.

Legea se va aplica numai persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cetateanul unui stat tert si apatritul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.

Piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.

Proiectul de lege mai prevede ca terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei nu pot fi instrainate prin vanzare-cumparare decat cu avizul Ministerului Apararii Nationale, iar ca cele pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi instrainate prin vanzare doar cu avizul Ministerului Culturii.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, la pret si in conditii egale, in ordinea stabilita prin prezenta lege.

Terenurile agricole cumparate trebuie sa fie utilizate potrivit destinației categoriei de folosința inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara. Prin excepție se poate schimba categoria de folosința a terenului cumparat numai din categoria de folosința agricol in alta categorie de folosința agricol.

Citeste si:
Orban, discutii cu demisionarii din Pro Romania: "Ei sunt mai de dreap
Orban, discutii cu...

De asemenea, persoanele fizice care cumpara teren agricol, pe care este amplasata o infrastructura de irigații sau de imbunatațiri funciare, au obligația de a o menține cel puțin in starea in care a fost cumparata, astfel cum a fost atestata prin avizul Autoritații Naționale de Imbunatațiri Funciare.

Nerespectarea prevederilor legii este pedepsita cu amenda de pana la 100.000 de lei/ha.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.