Investitorii interesati de achizitia concentratului de cupru de la Cuprumin pot depune ofertele finale la 14 octombrie, licitatia urmand sa aiba loc in ziua urmatoare, a declarat marti ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Ministerul Economiei a anuntat luni ca Yildirim Holding din Turcia, Trafigura din Olanda si traderul Glencore din Elvetia au depus oferte pentru cumpararea concentratului de cupru de la Cuprumin Abrud, documentatia fiind in curs de evaluare si vertificare.

"Vineri vom prezenta daca aceste criterii de eligibilitate au fost respectate de cele trei firme care au depus ofertele, dupa care am dat un termen de o luna pentru ca potentialii cumparatori sa aiba acces la camera de date pentru a-si prezenta ofertele finale. Incepand cu 23 septembrie se vor depune de potentialii cumparatori ofertele preliminare si neangajante si amendamentele la contractul de vanzare pe care noi li-l vom prezenta, urmand ca sa incepem negocieri cu dansii pe formula de contract. (...) Toata aceasta operatiune se va incheia in 8 octombrie si in 14 octombrie se vor depune de catre posibilii cumparatori ofertele finale, angajante si documentele de participare la licitatia cu oferta in plic. Aceste oferte vor contine date privind pretul minim si acceptul conditiilor contractuale, iar in 15 octombrie se va desfasura sedinta de licitatie cu oferta in plic", a declarat marti ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa, transmite MEDIAFAX.

El a afirmat ca ministerul nu are vreo preferinta pentru o companie sau alta, aratand ca "miza este foarte mare", fiind vorba de un contract de sute de milioane de euro.

"Nu este vorba de privatizare, nu este vorba de angajarea pe termen lung a resurselor de cupru ale Romaniei, este vorba de un contract comercial in care firma castigatoare va oferi 40 de milioane de euro, suma necesara pentru investitiile in mediu, in tehnologie si pentru redeschiderea unor zone de extractie, si aceasta firma se angajeaza sa cumpere productia de cupru a Cuprumin pe o perioada de 7 ani", a afirmat ministrul.

Grupul Glencore Xstrata a fost format in acest an prin fuziunea Glencore, cea mai mare casa de trading la nivel mondial, cu compania minera Xstrata. Glencore este cel mai mare trader de petrol, metale, resurse minerale si marfuri, cu afaceri anuale de peste 200 miliarde de dolari.

Citeste si:
Vosganian: Comuniștii erau mici copii față de propaganda prilejuită...
Varujan Vosganian:...

Grupul Trafigura, inregistrat in Olanda, se ocupa cu tranzactionarea de petrol, metale si resurse minerale, avand afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activitati in intreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia dupa cifra de afaceri - Trafigura a fost fondata in 1993 de un grup de traderi desprinsi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai tarziu Glencore. Actiunile sunt detinute de angajati, iar compania este atenta ca niciun actionar sa nu poata acumula o participatie prea mare, strategie similara altor companii mari cu profil similar.

Grupul turc Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activitati in tradingul de marfuri, minerit si energie, constructia de nave. Compania a fost infiintata in 1963 si este controlata de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recenta achizitie a grupului, anuntata in luna august, este Mechel Chrome. Yildirim a preluat divizia grupului rus Mechel pentru 425 milioane de dolari.

Citeste si:
Spătaru, despre redeschiderea unor mine: „Vom avea o strategie a...
Spătaru, despre redeschiderea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.