Executia bugetului general consolidat aferenta primelor sapte luni indica un deficit reprezentand 0,96% din PIB (6,02 miliarde de lei) .

La finele lunii iunie, deficitul bugetar s-a plasat la 1,06% din PIB. Romania s-a angajat in fata FMI sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB. Comparativ cu primele sapte luni din 2012, deficitul bugetar a scazut cu 950 milioane de lei, respectiv de la 1,19% din PIB.

Veniturile au urcat in intervalul ianuarie-iulie cu 5,2%, la 116,1 miliarde de lei, si reprezinta 18,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Incasarile din impozitul pe profit au avansat cu 2,1% fata de perioada similara din 2012, evolutie sustinuta de cresterea sumei colectate de la companii cu 5,9%.

La capitolul impozit pe venit, suma colectata a fost mai mare cu 8,7% datorita majorarii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.

In acelasi timp, veniturile din TVA au crescut cu 4,9%, iar cele din accize cu 2,4%. Incasarile mai mari din accize au fost determinate de cresterea taxei la motorina, bere si tigarete, precum si de influenta cursului deschimb luat in calcul la plata accizelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.