Spania vrea sa faca bani din soare, mai precis din energie solara, scrie forbes.com.

Potrivit unui studiu citat de jurnalistii americani, Spania se numara printre primele tari din lume care au investit serios, de-a lungul ultimilor 10 ani, in panouri fotovoltaice.

Din cauza asta, spaniolii se confrunta o mare problema: produc atat de multa energie solara, incat oferta depaseste cererea de pe piata cu peste 60%, lucru care a creat un dezechilibru.

Acum, au ajuns sa datoreze producatorilor de energie aproape 26 miliarde de euro. Pentru a reusi sa-si achite datoriile uriase, autoritatile din Spania s-au gandit la reversul medaliei, si anume: sa taxeze utilizatorii de panouri solare, panouri pe care insusi guvernul le-a incurajat si subventionat in ultimul deceniu.

Top 7: Cele mai bizare taxe din lume

Mai mult, utilizarea panourilor solare le-a primis spaniolilor sa-si produca propria energie, fara sa mai fie abonati la distribuitori. In acelasi timp, proprietarii de panouri vindeau energia in exces de care nu aveau nevoie inapoi la producatorii de panouri. Asta era o problema pentru statul spaniol, care a interzis comercializarea excesului de energie.

Pentru a sti exact cine produce energie si la ce nivel (pentru ca apoi sa fie taxati corespunzator), guvernul necesita ca toate panourile solare sa fie conectate la reteaua nationala de electricitate. Cei care nu se contecteaza vor plati o amenda de pana la 30 de milioane de euro.

Taxa pare ridicola, insa scopul ei adevarat este sa demotiveze rezidentii sa-si procure propria energie (care va fi taxata). Astfel, va fi mai ieftin sa cumperi energie de la distribuitorii care exista in tara.

(P) Serviciile de energie: la indemana cu noile optiuni online


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.