Secretarul de stat in Departamentul pentru energie din Ministerul Economiei, Maricel Popa, a declarat ca "sunt sanse foarte mari" ca Guvernul sa gaseasca bani pentru exploatarea unui zacamant de uraniu in judetele Neamt si Harghita.

"Va pot spune ca sunt sanse foarte mari de a gasi finantare pentru deschiderea zacamantului de la Tulghes-Grinties. Nu se va inchide mina de la Crucea (judetul Suceava - n.r.), ci se va dezvolta un alt perimetru care va ingloba resursa umana si profesionalismul angajatilor de la sucursala Suceava", a declarat Popa, citat intr-un comunicat al Companiei Nationale a Uraniului (CNU).

Zacamantul de la Tulghes (Harghita) - Grinties (Neamt) este considerat cel mai bogat din tara, iar intentia deschiderii exploatarii miniere de la Grinties dateaza inca din 1998, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, zacamantul de Crucea-Botusana a fost deschis in urma cu 30 de ani si este singurul aflat in exploatare in Romania. La mina Crucea lucreaza aproximativ 700 de angajati.

Minereul de uraniu extras la Crucea este transportat la sucursala CNU Feldioara, unde se obtine pulberea sinterizabila de UO2 necesara fabricarii combustibilului nuclear utilizat la productia energiei electrice la centrala nuclearelectrica Cernavoda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.