Piata globala a obligatiunilor corporative s-a injumatatit in luna august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la minimul ultimilor cinci ani, companiile preferand sa amane planurile de finantare, descurajate de cresterea randamentului titlurilor de Trezorerie SUA.

Companiile cu rating de credit recomandat investitiilor pe termen lung ("investment grade") au atras de la inceputul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni, cel mai scazut nivel din 2008, fata de peste 121 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Declinul este o consecinta a semnalelor transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativa incepand din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala in cuantum de 85 miliarde de dolari pe luna.

Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat inca din luna mai primele detalii legate de reducerea programului. De atunci, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, fata de 1,61% la inceputul lunii mai, potrivit Financial Times (FT). Cresterea randamentului obligatiunilor reduce valoarea acestora, astfel ca investitorii cauta sa acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed, scrie MEDIAFAX.

Piata obligatiunilor corporative a crescut puternic in prima parte a anului, apogeul fiind atins in aprilie, cand Apple a emis titluri de 17 miliarde de dolari pentru a finanta un plan de rascumparare de actiuni.

Emisiunile au inceput sa scada incepand din luna mai, cel mai abrupt declin fiind inregistrat pe pietele emergente, unde monedele si actiunile au coborat puternic in ultimele saptamani pe fondul iesirilor de capital.

Bancherii argumenteaza insa ca piata americana s-a mentinut relativ robusta, inclusiv ca urmare a repatrierii unei parti a capitalului retras de pe pietele emergente. Totodata, ei considera ca activitatea mai putin intensa din Europa este o urmare a concediilor pe timpul verii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.