Consumul privat din Grecia a scazut cu 18,5% din 2009 pana in prezent, iar cifra de afaceri inregistrata in comert a revenit la nivelul din 2002, potrivit datelor oficiale, preluate de Kathimerini.

Totodata, numarul total de locuri de munca din comert a scazut in prima jumatate a acestui an cu 6,2%, la 650.000, cu 22,2% mai putin fata de nivelul din 2009. Comertul asigura 20% din locurile de munca din Grecia.

Potrivit MEDIAFAX, un sondaj efectuat recent, citat de Kathimerini, arata ca 40% dintre antreprenorii din Grecia iau in calcul inchiderea afacerilor in viitorul apropiat.

Economia Greciei a scazut cu 4,6% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, o usoara imbunatatire fata de rata de contractie de 5,6% inregistrata in primele trei luni ale anului, a anuntat la inceputul saptamanii trecute institutul national de statistica Elstat.

Pe fondul crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat, economia Greciei a scazut cu 25% din 2007 pana in prezent. Grecia inregistreaza cel mai ridicat somaj din Europa, de aproximativ 27%, cu o rata de peste 60% in randul tinerilor.

Guvernul elen a incheiat in ultimii trei ani, cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, doua acorduri de finantare externa in valoare totala de 240 miliarde euro, insotite de masuri dure de austeritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.