IAG, compania mama a British Airways si Iberia, a comandat peste 200 de avioane Airbus destinate zborurilor regionale, contract evaluat la aproximativ 20 miliarde de dolari, grupul incercand sa se extinda si sa treaca pe profit pe piata spaniola.

Contractul include o comanda ferma pentru 62 de aeronave destinate operatorului aerian low-cost Vueling, preluat in aprilie de IAG pentru 123,5 milioane euro, transmite Bloomberg.

In total, IAG va prelua pana la 220 de avioane Airbus A320, inclusiv o varianta cu motoare noi, care va fi produsa incepand din anul 2015, potrivit unui comunicat al companiei.

Potrivit MEDIAFAX, comenzile ferme sunt evaluate la 5,4 miliarde de dolari la preturi de lista, iar contractul are o valoare totala de 20 miliarde de dolari, insa companiile de transport aerian obtin deseori reduceri semnificative de pret de la producatorii de aeronave.

Vueling va primi noile avioane in perioada 2015-2020, urmand sa inlocuiasca astfel o parte din cele 70 de aparate A320 pe care le detine si sa-si extinda activitatea odata cu cresterea flotei.

Divizia low-cost a contribuit in trimestrul al doilea cu 27 milioane euro la profitul operational al IAG, in timp ce British Airways a inregistrat un profit de 247 milioane euro, iar Iberia o pierdere de 35 milioane euro.

Grupul francez Airbus a concurat pentru acest contract cu Bombardier (Canada) si Boeing (SUA).

IAG a inceput deja sa-si extinda flota de avioane de cursa luna, achizitionand aparate precum Boeing 787, Airbus A350 si A380 superjumbo, inlocuind in principal aparatele cu un consum ineficient de carburant detinute de British Airways.

Actiunile IAG au crescut cu 71% in acest an, valoarea de piata a companiei urcand la 5,9 miliarde lire sterline (9,2 miliarde de dolari), dar au inchis miercuri la Londra in scadere cu 1,4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.