Agentia Internationala pentru Energie a redus estimarea de crestere a cererii de petrol in 2014, din cauza ritmului mai lent al dezvoltarii economice in China si a redresarii dificile din SUA si Europa, relateaza Bloomberg.

Consumul global de petrol va creste cu 1,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu 1,2%, la 92 milioane de barili pe zi, potrivit unui raport lunar al IEA.

Potrivit MEDIAFAX, estimarea este cu 100.000 de barili pe zi mai mica decat cea publicata cu o luna in urma.

"Toata lumea stie ca oferta creste mai mult decat cererea, iar perceptia generala este ca preturile vor scadea", a declarat Bjarne Schieldrop, analist sef la compania SEB in Oslo.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut cu circa 4% in acest an, fiind tranzactionat in prezent la aproape 107 dolari pe baril. Evolutia negativa a cotatiilor este provocata de incetinirea cresterii economice in China si de nivelul ridicat al somajului in Statele Unite si Europa.

Datele IEA tin seama de prognozele FMI, care in luna iulie a redus estimarea de crestere a economiei mondiale pentru anul viitor de la 3,3% la 3,1%.

Potrivit IEA, cererea pentru titeiul livrat de OPEC va scadea anul viitor cu 400.000 de barili pe zi, la 29,4 milioane de barili pe zi, din cauza cresterii productiei altor tari, cum ar fi Statele Unite si Canada, care este mai mare decat cresterea consumului mondial de petrol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.