Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE.

O expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune, a aratat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din Financial Times.

Potrivit analistului, citat de Agerpres, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.

In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.Sovaiala in accelerarea privatizarilor este de inteles: orice restructurare a marilor companii de stat va duce la o pierdere semnificativa de locuri de munca. Deja populatia este satula de masurile de austeritate iar concedierile masive ar putea provoca proteste pe scara larga.

In urmatoarele 6-12 luni, Guvernul trebuie sa-si arate angajamentul spre reforme structurale ambitioase si consistente. FMI va face probabil presiuni pe acest subiect si este o veste buna incheierea unui nou acord cu FMI. Ca rezultat, analistii sunt optimisti cu privire la piata bursiera din Romania. Acordul cu FMI si CE ar trebui sa induca incredere investitorilor si sa sustina restructurarea companiilor, vanzarea de active si ofertele publice initiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.