Autoritatile romane vor evalua impactul reducerii TVA la paine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, in functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter.

"Reducerea TVA la paine a fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificarii bugetare, obiectivul Guvernului fiind reducerea evaziunii fiscale. Este o masura temporara, dupa o perioada se va face o evaluare daca s-a redus evaziunea fiscala si atunci se va vedea daca se pastreaza masura sau va fi inversata", a afirmat Schaechter intr-o conferinta de presa, citat de MEDIAFAX.

Ea a spus ca masura trebuie evaluata cu foarte mare atentie si sa fie analizata de ANAF imediat ce vor exista date care sa arate impactul si sa permita evaluarea.

Scaderea preturilor la raft la paine si produse de panificatie va fi proportionala cu reducerea TVA pentru aceasta categorie, de la 24% la 9%, potrivit Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care spera ca aceasta masura va fi extinsa si la alte alimente.

"Ne aflam intr-o situatie extrem de dificila de subconsum. Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei. Ne exprimam speranta ca aceasta masura va fi urmata de reducerea taxei pe valoarea adaugata la toate produsele, in asa fel incat sa se relanseze cresterea economica care a avut atat de mult de suferit printr-o cota mare de TVA", se arata intr-un comunicat al AMRCR.

Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.