Bancile vor acorda agricultorilor, in contul adeverintelor APIA, credite cu o dobanda maxima ROBOR (rata medie a dobanzilor in lei pe piata interbancara) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricola, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.

Plafoanele sunt prevazute intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileste si comisionul incasat de banca, de sub 1%.

Nivelurile dobanzilor si comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atat beneficiarilor platilor directe cat si pentru beneficiarii axelor I, III si IV din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

APIA va incheia conventii cu bancile interesate si le impune acestora cateva conditii, pe langa cele privind dobanzile. Astfel, institutiile de credit trebuie sa detina sucursale sau agentii in cel putin 30% din judete si sa fi finantat in perioada 2008-2012 anumite activitati din Programul National de Dezvoltare Rurala (Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei, respectiv axa IV Leader).

Totusi, APIA poate incheia conventii si cu bancile care nu indeplinesc cerinta privind reteaua teritoriala, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus si accepta ca acestea sa fie inscrise in conventie, scrie MEDIAFAX.

APIA va incheia acte aditionale la toate conventiile aflate in derulare, introducand prevederile noului ordin.

Ministerul Agriculturii arata, intr-un comunicat, ca noile prevederi vor incuraja fermierii si beneficiarii PNDR sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Pentru dezvoltarea rurala, rata a ajuns la aproape 60%, dintr-un total de 8,12 miliarde euro, potrivit ministerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.