Romanii considera, in proportie de 90%, ca situatia economiei nationale este proasta, iar 31% se asteapta ca aceasta sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat in mai si publicat marti de Comisia Europeana.

Doar 8% din romani considera ca situatia economiei nationale este una buna, fata de o medie de 26% in plan european privind aprecierile cetatenilor europeni cu privire la situatia economiilor din propriile lor tari. De asemenea, 72% din europeni cred ca este proasta situatia economiei din propriile lor tari, scrie MEDIAFAX.

In schimb, in privinta evolutiei economiilor nationale in urmatorul an, romanii au asteptari apropiate cu cele ale restului cetatenilor europeni. Un procent de 31% din romani se asteapta ca aceasta sa se inrautateasca (fata de 34% in plan european), 44% cred ca va ramane la fel (44% si media UE), iar numai 19% cred ca se va imbunatati (18% media UE).

In ceea ce priveste evolutia in urmatorul an a economiei UE in ansamblu, 27% din romani se asteapta ca aceasta sa se imbunatateasca (numai 18% media UE), 37% cred ca va ramane la fel (41% media UE), iar 18% se asteapta sa se inrautateasca (fata de 32% media UE).

Totodata, romanii sunt mult mai putin optimisti fata de media europeana in ceea ce priveste propria lor situatie financiara si a locului de munca. Un procent de 58% din romani declara, potrivit sondajului, ca au o situatie financiara proprie negativa (fata de 35% media UE), iar numai 39% spun ca au o situatie pozitiva (63% media europeana).

Romanii sunt mai ingrijorati decat europenii si in ceea ce priveste situatia sistemului sanitar si a celorlalte forme de protectie sociala, 21% indicand aceasta problema fata de 11% media in randul celorlalti cetateni UE.
Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.083 de persoane din Romania, in perioada 11-21 mai, esantionul din restul tarilor UE fiind de 26.605 persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.