Ministrii de Finante ai statelor din G20 s-au angajat sambata, la Moscova, sa sustina redresarea economica prin masuri concepute cu atentie, care sa nu agite pietele financiare, transmite Bloomberg.

G20 a luat in seama apelurile tarilor emergente, pentru prevenirea undelor de soc care ar putea fi provocate de restrangerea achizitiilor de obligatiuni de catre Rezerva Federala a Statelor Unite, atunci cand cresterea economiei americane va fi suficient de solida, se arata intr-o declaratie a grupului.

Potrivit MEDIAFAX, declaratia reitereaza ca statele trebuie sa progreseze rapid catre rate de schimb valutar stabilite de piata si sa evite devalorizarea monedelor in detrimentul concurentei.

"Viitoarele schimbari ale politicilor monetare vor continua sa fie stabilite cu atentie si comunicate clar", potrivit declaratiei publicate dupa doua zile de discutii ale ministrilor de Finante si reprezentantilor bancilor centrale din statele G20.

G20 sustine si un plan al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, de imbunatatire a sistemelor fiscale la nivel mondial. Grupul sprijina astfel eforturile OCDE pentru impiedicarea companiilor mari sa foloseasca structuri complicate de proprietate pentru a evita plata taxelor acolo unde desfasoara majoritatea afacerilor.

"Acordul privind taxele este sustinut, dar diavolul sta in detalii. Nu este clar cum va fi aplicat", a declarat Marc Chandler, director la Brown Brothers Harriman&Co. in New York.

Speculatiile legate de restrangerea masurilor de stimulare fara precedent de catre economiile dezvoltate au agitat pietele valutare si de obligatiuni din tarile emergente, de la ultima reuniune a ministrilor de Finante ai statelor G20 din aprilie, si au atras apeluri pentru coordonare.

Randamentele obligatiunilor au crescut, iar actiunile au scazut, dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, a semnalat pe 19 iunie ca banca centrala ar putea incepe in acest an restrangerea achizitiilor de obligatiuni, in prezent de 85 de miliarde de dolari pe luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.