Basescu a declarat vineri, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, CE si BM, ca noul acord cu organismele internationale trebuie sa aiba ca obiectiv si crearea conditiilor privind accesul Romaniei in zona Euro, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, CE si BM, ca noul acord cu organismele internationale trebuie sa aiba ca obiectiv si crearea conditiilor privind accesul Romaniei in zona Euro, in principal in ceea ce priveste cresterea competitivitatii.

"Cred ca trebuie sa ne propunem ca acest nou acord sa ne creeze conditii de acces in eurozona. Si aici vreau sa fiu foarte clar. Cele cinci criterii de la Maastricht nu sunt foarte departe de noi, trei sunt indeplinite, celelalte doua sunt relativ aproape, marea noastra problema este legata de competitivitatea sectorului de stat", a afirmat presedintele Basescu.

El a evidentiat ca o prioritate a noului acord trebuie sa fie reformele structurale, cum ar fi reforma sanatatii, legea salarizarii in sectorul public si continuarea restructurarii companiilor de stat.

"Sigur, reformele structurale, fie ca vorbim de reforma in sanatate care sa permita accesul banilor privati in sistem sau aplicarea legii noi a salarizarii, care e tot o reforma structurala, sau restructurarea companiilor de stat, trebuie sa fie o alta prioritate a noului acord", a mai spus Basescu.

Seful statului a declarat ca o noua lege a salarizarii trebuie sa fie o prioritate a noului acord cu organismele internationale, precizand ca desi se vorbeste de elaborarea unui nou act normativ, nu trebuie uitat ca exista deja o lege, care nu e aplicata.

"As face o observatie legata de legea salarizarii. In lumea politica se vorbeste de o noua lege a salarizarii, dar noi avem o lege a salarizarii care nu este pusa in aplicare si care a fost lucrata timp de doi ani cu Banca Mondiala”, a afirmat presedintele Basescu, referindu-se la vechea lege, realizata de Guvernul Boc.

Presedintele Romaniei a precizat ca bancile nu au nicio disponibilitate pentru a finanta economia in acest moment si trebuie acceptata acordarea de garantii guvernamentale pentru creditele acordate IMM-urilor de catre banci.

"Va trebui sa negociem cu dumneavoastra un fond de garantii guvernamentale pentru a putea da garantii bancilor sa acorde finantare IMM-urilor. Altfel, bancile nu au niciun fel de disponibilitate sa finanteze economia in momentul de fata", a afirmat Basescu, referindu-se la prioritatile noului acord pe care autoritatile romane doresc sa il incheie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

El a aratat ca o alta sursa de crestere economica poate fi accesarea de resurse financiare oferite de Banca Europeana de Investitii, insa autoritatile romane trebuie sa pregateasca in acest sens un "spatiu fiscal adecvat".

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

La randul sau, reprezentantul FMI, Andrea Schaechter, a aratat ca ramane de discutat in privinta pachetului corect de masuri care trebuie identificat in vederea stimularii cresterii economice.

"O alta prioritate cruciala pentru Romania este cum sa creeze si sa mentina cresterea, care vine la un loc cu crearea de locuri de munca, si sa puna Romania pe traiectoria convergentei ca membru al Uniunii Europene. Care este pachetul corect de masuri, de politici care poate fi folosit pentru a atinge aceste obiective comune? Asta suntem aici sa discutam", a mai spus reprezentantul FMI.

Totodata, reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, i-a multumit sefului statului pentru rolul personal jucat in implementarea celor doua acorduri anterioare, adaugand ca este de acord cu acesta in privinta obiectivelor cheie.

"Dar prin jucarea de mine a unui rol important in primul program am platit un pret politic foarte mare",
a tinut sa sublinieze Basescu, el adaugand ca va ramane un partener al organismelor internationale pana la sfarsitul mandatului sau in 2014.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Seful statului a tinut sa multumeasca reprezentantilor institutiilor financiare internationale pentru ca au acceptat inceperea discutiilor cu autoritatile de la Bucuresti pentru un nou acord.

"Doresc sa va multumesc ca ati acceptat sa incepem discutiile pentru un nou acord. Va multumesc dumneavoastra si institutiilor pe care le reprezentati", a spus seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.