Inchirierea sau cumpararea unei locuinte este intotdeauna un proces dificil, in care fie ca vrei fie ca nu vrei va trebui sa apelezi la serviciile unui agent imobiliar.


...ca relatia client-agent este mai stransa cand esti in tabara vanzatorului

In mod normal, la o tranzactie imobiliara, fie ca este vorba de cumparare sau inchiriere, agentul imobiliar semneaza un contract de reprezentare si cu vanzatorul si cu cumparatorul.

Comisionul, de obicei, este perceput in mod egal de la ambele parti, cu unele exceptii.

Ca urmare, se presupune ca un agent ar trebui sa reprezinte in mod egal si fara discriminare interesele fiecarei parti, dar aici intervine de cele mai multe ori o problema. Agentul este inclinat sa aiba o legatura mai stransa cu vanzatorul, mergand dupa principiul unde este activul sunt si banii.

Totusi, cumparatorul are de cele mai multe ori nevoie de mai multa consiliere, pentru ca vrea sa cumpere ori sa inchirieze un imobil pentru o perioada lunga de timp sau chiar pentru toata viata, in timp ce vanzatorul vrea sa scape de acest activ.

Raportul in ceea ce priveste consilierea este, de asemenea, inclinat in favoarea vanzatorului, acesta primind sfaturi despre cum sa isi creasca pretul imobilului sau cum sa ii cosmetizeze imaginea.

...ca exista o baza de date la care au acces doar agentii imobiliari cu cele mai noi oferte

Un agent imobiliar nu iti va spune ca exista o baza de date, actualizata zilnic, cu cele mai noi oferte din partea proprietarilor.

Avand acces nemijlocit la o astfel de baza de date, agentii imobiliari au acces rapid si direct la numerele de telefon ale proprietarilor, aproape imediat cum acestia isi publica anunturile in ziare sau pe site-uri.

De aceea, este foarte greu din perspectiva de cumparator sa gasesti o oferta care sa nu fie intermediata de o agentie. De fapt, insa, agentii benficiaza doar de informatii mai repede decat cumparatorii, la fel cum investitorii foarte mari isi permit sa afle stirile care influenteaza pietele mai devreme decat jucatorii obisnuiti.

Citeste si:
Cât costă să stai la mare, în vila închiriată de actorul Alexandru...
Alexandru Arșinel închiriază...

Clientul pleaca insa cu ideea ca agentul imobiliar a intreprins o cercetare si a depus mult efort ca sa gaseasca vanzatorul apartamentului pe care il vrei. De fapt, este doar vorba de accesul unei baze de date bine actualizate.

Citeste mai multe pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.