ArcelorMittal a cerut Guvernului amanarea unor angajamente din contractele asumate la combinatele Galati si Hunedoara, preluarea de retele electrice, mentinerea in functiune a furnizorului de abur CET Galati si exceptari de taxe locale, solicitari pentru care Executivul cauta solutii de rezolvare.

La acestea se adauga solicitarile de modificare a calendarului de liberalizare a pietei gazelor, de reducere a taxei de cogenerare si de reglementare a problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scazuta din import si la pret de dumping, releva un document oficial, obtinut de MEDIAFAX, privind continutul negocierilor dintre conducerea ArcelorMittal si Guvernul de la Bucuresti.

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction.

Documentul prezinta in detaliu solicitarile formulate de conducerea ArcelorMittal in negocierile cu autoritatile romane si modul in care Guvernul cauta solutii pentru a satisface aceste cereri. Problemele semnalate de Mittal in afacerile sale din Romania sunt prezentate ca fiind "critice", cu consecinte asupra rentabilitatii in special la combinatul de la Galati.

Preocuparea majora a investitorului este legata de problema energiei, reprezentantii ArcelorMittal cerand - dupa amanarea temporara a numarului de certificate verzi acordate pentru energia regenerabila in scopul scaderii pretului la electricitate - si reducerea taxei de cogenerare.

Documentul mai releva ca ArcelorMittal a solicitat si o serie de masuri care sa "sprijine eforturile initiate" privind indeplinirea unor obligatii asumate prin contractul de privatizare a combinatului Sidex Galati incheiat in iulie 2001, respectiv prelungirea termenului pentru ecologizarea haldei de zgura de la combinatul din Galati. Problema a fost analizata de Agentia de Mediu si este in etapele finale de rezolvare, se mentioneaza in document.

Investitorul a cerut si prelungirea cu 3 ani a termenului pentru obligatiile de mediu la combinatul din Hunedoara. La acestea se adauga solicitarea de compensare a costurilor cu certificatul de CO2 din pretul energiei pentru productia de otel, conform modelului aplicat in Germania, si exceptari de la taxele locale de mediu.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

De asemenea, investitorul a cerut si reglementarea problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scazuta din import si la pret de dumping, discutand pe aceasta tema cu ministrul Economiei, pentru "implicarea" produselor ArcelorMittal in infrastructura din Romania.

Guvernul considera in acelasi timp ca este necesar ca ArcelorMittal sa aiba in vedere o mai buna coordonare integrata pe orizontala cu productia industriala din Romania, intr-o schema care sa includa companiile Dacia Renault si Ford Craiova.

O alta solicitare ridicata de catre investitor a fost sprijinirea industriei siderurgice pentru a avea acces la fonduri europene in perioada 2014-2020, discutii in acest sens fiind deja initiate, la inceputul lunii iulie, cu ministrul Fondurilor Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.