Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca se incheie un ciclu de 40 de ani si nu stie ce va urma, iar pentru a "deslusi" o strategie pentru Romania trebuie analizat daca lumea se afla intr-o perioada post-criza sau criza se va prelungi.

"O prima intrebare daca vrem sa deslusim o strategie pentru Romania: suntem intr-o lume care este post-criza sau criza se va prelungi? Si incep aici discutii, chiar azi (joi - n.r.) la comitetul de politica monetara cineva spunea ca o sa dureze criza pana in 2022. Dar exact pana in 2022? Cam pe acolo, pentru ca orice raspuns isi va gasi radacina in o alta intrebare: cum definim criza?", a afirmat Isarescu la seminarul "Strategica: On strategies in a challenging world", organizata de BNR si SNSPA.

Potrivit MEDIAFAX, el a aratat ca nu incearca sa dea un raspuns la aceste intrebari si a facut referire la experienta personala

"Eu nu pot sa ies din experienta mea personala. Cred ca toti suntem prizonierii vietii pe care am trait-o si pe care inca o avem pe acest pamant si reactionam pe masura. Am intrat in viata matura, relativ publica, in 1971, cand se prabusea un sistem, sistemul Bretton Woods, sistemul postbelic, tot vreo 40 de ani, bazat pe un pret al aurului de vreo 35 de dolari pe uncie. Si am vazut cum tot ce era adevarat pana in '71 si ce citisem eu nu mai era adevarat in gandirea economica, cursurile nu mai trebuiau sa fie fixe, nu faceau bine, faceau mai mult rau, aurul nu mai trebuia sa fie etalon monetar", a povestit guvernatorul BNR.

El a adaugat ca la acea vreme toata lumea vorbea despre criza dolarului, iar dupa 10 ani s-a intamplat ca dolarul sa inlocuiasca aurul si a devenit "rege", dand acest exemplu legat de capcanele istoriei si utilizarea abuziva a cuvantului "criza".

"Cam prin anii '80 eu am facut constatarea ca am intrat intr-un alt ciclu - libertatea pietelor, monetarism, new keynesianism, ca prin 2007 sa vad ca au inceput framantari si regandiri, a inceput criza asta. Cred ca suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea stiu ce urmeaza", a mai spus Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.