Preturile la alimente din Romania reprezinta doua treimi din media la nivelul UE, apropiindu-se chiar de medie la branza, lapte si oua, in timp ce nivelul de trai este la jumatate fata de Europa.

Preturile alimentelor si bauturilor nonalcoolice in Romania reprezinta 67% din media UE, potrivit unui comunicat transmis vineri de Eurostat, relateaza MEDIAFAX.

Totodata, dintr-un raport prezentat miercuri de Eurostat reiese ca nivelul de trai din Romania, masurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scazut din UE, reprezentand 48% din medie.

Ambele seturi de date se refera la anul 2012.

Bulgaria se afla intr-o situatie similara cu a Romaniei, preturile la alimente reprezentand 68% din media UE in timp ce indicele nivelului de trai se plaseaza la 49% fata de media europeana.

Preturile alimentelor si bauturilor non-alcoolice variaza semnificativ pe teritoriul Uniunii Europene, de la mai putin de 70% din media UE in Polonia, Romania si Bulgaria la 143% in Danemarca, 124% in Suedia sau 120% in Austria, potrivit Eurostat.

In Polonia, preturile alimentelor reprezinta 61% din media UE, cel mai redus nivel din Europa, insa indicele nivelului de trai este de 71% din media europeana. In Germania, cea mai mare economie europeana, preturile alimentelor depasesc usor media UE (106%), in timp ce indicele nivelului de trai este de 121%.

In Grecia, tara cel mai grav afectata de criza, preturile alimentelor reprezinta 104% fata de media UE, in timp ce indicele nivelului de trai se situeaza la 84%.

Cele mai scumpe alimente se gasesc in Danemarca, cu preturi reprezentand 143% din media UE, in timp ce puterea de cumparare se plaseaza la 115% din media europeana.

Cele mai reduse preturi la bauturi alcoolice se gasesc in Bulgaria (67% din media UE), Romania (75%), Ungaria (79%) si Germania (82%), la polul opus situandu-se Finlanda (175%), Irlanda (162%), Suedia (161%) si Marea Britanie (143%).

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In ceea ce priveste produsele din tutun, cele mai scazute preturi au fost inregistrate in Ungaria (52% din medie), Lituania (55%), Bulgaria (57%) si Polonia), fata de 199% in Irlanda, 194% in Marea Britanie, 132% in Suedia sau 129% in Franta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.