Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a explicat marti seara, la Gandul Live, ca a "schimbat putin viziunea privind distribuirea tichetelor pentru Programul Rabla", in sensul ca vor fi 17.000 numai pentru persoanele fizice, ca urmare a numarului mare de cereri.

"N-am schimbat regulile in timpul jocului, dar am schimbat putin viziunea privind distribuirea tichetelor pentru Programul Rabla. Daca la inceputul programului anuntam ca sunt 17.000 de tichete pentru persoanele fizice si juridice si 3.000 de tichete pentru institutii, astazi pot sa va spun ca am schimbat programul, in sensul ca vom acorda 17.000 de tichete numai pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor intra in grupa celor 3.000 alaturi de institutii", a declarat Plumb, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul Mediului a explicat ca modificarea este urmarea unui numar mare de cereri venite din partea persoanelor fizice. "De ce am facut acest lucru? Pentru ca am vazut si ce se intampla in tara, ca sunt multi doritori care vor sa intre in program, iar din putinul pe care il avem sa ne ducem catre cetateni", a spus Rovana Plumb.

In acelasi context, demnitarul a tinut sa sublinieze ca in acest an a fost schimbata filosofia de distribuire a tichetelor. "Am spus foarte clar ca in prima etapa de distribuire a tichetelor se vor da doar 25% din numarul aferent fiecarui judet, care primeste aceste tichete in functie de numarul de masini mai vechi de 10 ani, si nu in functie de numarul populatiiei, asa cum a fost pana acum. Deci, anul acesta, am schimbat filosofia. Am vrut sa avem o monitorizare mai buna si un control clar in ceea ce priveste distribuirea tichetelor", a afirmat Plumb.

In opinia ministrului Mediului, Programul "Rabla", desi nu nu va rezolva problema poluarii de la masini, reprezinta "o mana de ajutor" data mediului, prin faptul ca astfel vor fi scoase din circulatie peste 20.000 de autovehicule care polueaza. "Suntem constienti ca un numar de 20.000 de tichete raportate la 3,2 milioane de masini mai vechi de 10 ani nu inseamna nimic, insa este o mana intinsa de ajutor, in sensul ca putem sa scoatem, prin aceste tichete, peste 20.000 de masini care polueaza. Am incercat ca anul acesta toata procedura sa fie total deschisa si transparenta, astfel incat sa fie o informare permanenta pentru persoanele fizice si juridice", a spus ministrul.

Citeste si:
Programul Rabla Local a fost amânat. Când va avea loc noua lansare
Programul Rabla Local a fost...

Pentru Programul "Rabla" 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescand de la 3.800 de lei, cat a fost in anii precedenti. Pe de alta parte, numarul tichetelor a scazut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice si 3.000 pentru firme si institutii publice), fata de 45.000 in 2012, 120.000 in 2011 si 190.000 in 2010.

Inscrierea cetatenilor, firmelor si institutiilor in Programul "Rabla" a inceput luni, un sfert dintre cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validati intr-o prima etapa.

Persoanele fizice care doresc sa beneficieze de valoarea voucher-ului obtinut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot inscrie la unul din colectorii validati in program, a caror lista se regaseste pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in timp ce firmele si institutiile publice interesate se inscriu, tot de luni, direct la AFM, institutia care gestioneaza Programul "Rabla".

Citeste si:
Ministrul Mediului cere modificări în Codul Silvic din cauza...
Ministrul Mediului cere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.