Ministerul Transporturilor si cel al Internelor s-au inteles ca la prima rectificare bugetara din acest an sa ceara in Guvern bani pentru a asigura paza cu jandarmi a cailor ferate, unde furtul de componente a ajuns la cote inalte, dar elanul le-a fost taiat de Finante cu argumentul lipsei banilor.

Ministerul Transporturilor si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au lucrat la un memorandum privind paza militarizata a cailor ferate, prin care se pregateau sa solicite Guvernului acoperirea cheltuielilor generate de paza si protectia unor obiective, bunuri si valori de la calea ferata cu efective de jandarmi, prin bugetul MAI, cu ocazia primei rectificari a bugetului din 2013.

Rectificarea bugetara este programata pentru vara acestui an.

Sperantele le-au fost insa reduse rapid la minimum de catre Ministerul Finantelor, care a refuzat sa avizeze memorandumul, cu argumentul ca trebuie respectat plafonul cheltuielilor totale, inclusiv cele de personal, pentru a pastra echilibrul bugetar.

Solicitarea de aprobare a pazei militarizate a fost avansata in contextul in care, conform unui document prezentat de MEDIAFAX in luna octombrie, hotii au epuizat rezerva de componente feroviare a CFR, iar furturile tot mai dese, cu autor necunoscut, din instalatiile feroviare si de siguranta circulatiei afecteaza numeroase tronsoane si prelungesc durata unei calatorii cu trenul.

Astfel, in 2011, pe reteaua feroviara publica au fost sesizate 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,38 millioane lei, in timp ce anul trecut valoarea pagubelor a crescut la 46,49 milioane lei (10,5 milioane euro).

In primul trimestru al acestui an, numarul infractiunilor constatate a crescut cu 2,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar cel al infractiunilor sesizate, cu 13,53%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.