Comisia Europeana recomanda Consiliului Ecofin incetarea procedurii de deficit excesiv in cazul Romaniei, dupa ce a constatat reducerea deficitului bugetar sub nivelul maxim de 3% permis in UE si estimeaza mentinerea in anii urmatori atat a deficitului, cat si a indatorarii publice in limita permisa in Tratatul UE.

Ministrii de Finante ai statelor membre UE vor discuta recomandarile Comisiei la reuniunea Consiliului Ecofin din 21 iunie, la Luxembourg, se arata intr-un comunicat al CE, transmite MEDIAFAX.

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, dupa standardele UE, iar executivul comunitar estimeaza o reducere la 2,6% pentru anul in curs si la 2,4% pentru 2014. Comisia se asteapta la mentinerea indatorarii Romaniei in limita de 60% permisa in UE, aceasta urmand sa creasca de la 37,8% in acest an la 38,5% anul urmator.

Recesiunea peste asteptari din 2009 a condus la un declin semnificativ al veniturilor Guvernului, care a impins deficitul bugetar la 9% din PIB, in pofida eforturilor de reducere a cheltuielilor bugetare. Deficitul a fost redus ulterior al 6,8% in 2010, 5,6% in 2011 si 2,9% in 2012, nivel sub referinta de 3% inclusa in Tratat, se arata in comunicat.

"Corectarea deficitului a fost determinata in principal de controlul strict al cresterii cheltuielilor, inclusiv prin controlul masei salariale din sectorul public, inghetarea pensiilor si reducerea tuturor prestatiilor sociale, cu exceptia pensiilor. A fost, de asemenea, sprijinita de masuri pe partea de venituri, precum cresterea cotelor de TVA cu 5 puncte procentuale si largirea bazei de impozitare a veniturilor personale. Ajustarea bugetara s-a realizat in contextul a doua programe consecutive de ajustare economica cu sprijinul asistentei pentru balanta de plati", se arata in versiunea preliminara a deciziei de incetare a procedurii de deficit excesiv, care va fi discutata in cadrul Ecofin.

Consiliul reaminteste, insa, ca incepand din 2013, anul urmator corectarii deficitului excesiv, Romania ar trebui sa faca progrese, intr-un ritm adecvat, in directia atingerii obiectivului pe termen mediu, inclusiv in privinta respectarii criteriului de referinta privind cheltuielile, potrivit documentului.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Comisia avertiza la inceputul lunii mai ca acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate in restructurarea companiilor de stat si noi corectii in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al Romaniei, aflat sub 3% si pe un trend descrescator.

Procedura de deficit excesiv poate conduce la sanctiuni financiare in cazul statelor din zona euro, in timp ce tarile non-euro pot fi pedepsite prin blocarea accesului la fonduri UE.

Executivul comunitar se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ramana sub 3% in perioada prognozata, 2013-2014, dupa ce Romania a reusit sa ajunga la 2,9% anul trecut.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.

Pe langa Romania, CE a recomandat Consiliului si incheierea procedurii de deficit excesiv in cazul altor patru tari: Italia, Ungaria, Letonia si Lituania. Executivul comunitar a cerut, de asemenea, deschiderea unei proceduri de deficit excesiv in cazul Maltei.

Alte sase tari, Spania, Franta, Olanda, Polonia, Portugalia si Slovenia, ar urma sa primeasca prelungiri ale termenelor limita pana la care trebuie sa reduca deficitul excesiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.