Business 29 Mai 2013 12:01
Somajul din Germania a crescut in luna mai de peste patru ori mai puternic decat anticipau analistii, numarul somerilor urcand la aproape 3 milioane, cea mai mare economie europeana resimtind efectele unei ierni mai lungi si ale crizei din zona euro.

Numarul somerilor din Germania a crescut in mai pentru cea de-a patra luna consecutiv, cu 21.000, la 2,96 milioane, potrivit datelor ajustate sezonier prezentate miercuri de autoritatile germane.

Rata somajului s-a mentinut la 6,9%, aproape de minimul ultimilor 20 de ani. Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o crestere a numarului de someri cu numai 5.000 de persoane. Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu numai 0,1% in primul trimestru, dupa o contractie de 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut, scrie MEDIAFAX.

Zona euro, principala piata de export a Germaniei, trece printr-o recesiune prelungita pe fondul crizei financiare.

Cu toate acestea, increderea din mediul de afaceri a crescut in Germania in luna mai pentru prima data din februarie, iar indicele increderii consumatorilor va atinge in iunie cel mai ridicat nivel din 2007, anticipeaza GfK.

Productia din sectorul constructiilor a scazut in Germania cu 2,1% in primul trimestru, iar exporturile au inregistrat un declin de 1,8%. Marile companii germane si-au redus estimarile privind veniturile si profitul in ultima perioada, acuzand in principal dificultatile din Europa.

Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, a afirmat ca BCE este pregatita sa scada din nou dobanda cheie daca va fi necesar.

Economia zonei euro a scazut cu 0,2% in primele trei luni din acest an, marcand cel de-al saselea trimestru consecutiv de contractie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.