Firmele cu restante vor plati dobanzi si penalitati cu 50% mai mari daca achita obligatiile fiscale in 30 zile de la scadenta, dar penalitatile scad fata de sistemul actual daca amana pana la doi ani sa isi stinga datoriile bugetare.

In prezent, firmele care isi achita obligatiile in primele 30 de zile de la scadenta nu platesc penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse, ci doar dobanda de 0,04% pe zi.

Daca datoriile sunt achitate in intervalul cuprins intre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta este aplicata o penalitate de 5%, iar pentru obligatii platite dupa acest interval este calculata o penalitate de 15%. La acestea se adauga si dobanda zilnica de 0,04%.

Cu argumentul ca actualul sistem incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 zile de la scadenta si ca, dupa acest termen, contribuabilii nu mai sunt incurajati sa achite impozitele si taxele deoarece penalitatea de intarziere este aceeasi, Guvernul va inlocui suma fixa de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de intarziere (7,3% pe an), aplicabila chiar din prima zi de la scadenta, potrivit MEDIAFAX.

La penalitatea de 0,02% pe zi se va adauga in continuare dobanda zilnica de 0,04%.

Potrivit acestui algoritm de calcul, penalitatea totala, incluzand si dobanda, va fi mai mare decat in prezent pentru prima luna si mai mica pentru obligatiile care sunt amanate la plata dupa acest interval si pana la doi ani. Dupa aceasta perioada de doi ani, penalitatea totala devine mai mare decat cea calculata in baza sistemului actual de impunere.

Astfel, pentru o firma care face plata in a 30-a zi de la scadenta, penalitatea si dobanda aferenta vor reprezenta 1,8% din suma, cu 50% mai mult decat pana in prezent.

Pe de alta parte, noul sistem va introduce penalitati pe primele 90 de zile de cel mult 1,8% din suma fata de 5% cat se aplica in prezent, incepand cu a 31-a zi de la scadenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.