Primele licitatii organizate de RA-APPS dupa ce Guvernul a simplificat procedura de vanzare a imobilelor din portofoliul regiei au esuat lamentabil, ca si precedentele incercari, rezultat anticipat de analistii care au explicat ca singura solutie este infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa.

Pentru prima jumatate a lunii mai, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a pregatit, initial, organizarea de licitatii pentru vanzarea a opt apartamente de 3, 4 si 5 camere din centrul Capitalei, la preturi de pornire cuprinse intre 73.000 euro si 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate in ultimul an, in conditiile in care si acele licitatii au esuat.

Paradoxal, regia a decis ulterior ca oferta de vanzare sa fie suplimentata cu inca 20 de apartamente, cu un pret de pornire cuprins intre 66.000 euro si 214.000 euro, dar si cu vila Predeal din statiunea montana, pe care nu a reusit sa o vanda anterior.

Potrivit MEDIAFAX, rezultatul a fost cel asteptat, si anume ca regia nu a primit nicio oferta pentru acesta active, astfel ca ambele licitatii programate nici macar nu au mai fost organizate.

Toate aceste licitatii sunt initiate desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actua­le ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private sunt alternative la vanzarea in­di­viduala a proprietatilor, care ar asigura o trans­parenta sporita si un castig mai bun pen­tru stat.

In pofida acestor atentionari, Guvernul a decis in luna martie, prin ordonanta de urgenta, ca imobilele RA-APPS pot fi vandute la un pret cu pana la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, daca licitatia se repeta, si pot fi cedate si prin negociere la a treia incercare de vanzare, imobilele de peste 50.000 euro putand fi platite in rate lunare esalonate pana la trei ani cu un avans de 25%.

Pentru acest an, RA-APPS estimeaza venituri totale de 449,1 milioane lei, dar incasarile din vanzarea de imobile nu ar urma sa depaseasca 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi in final atinsa desi, pe fondul licitatiilor esuate, tinta fusese deja drastic redusa comparativ cu proiectia initiala.

Anul trecut, Guvernul a revizuit in scadere drastica estimarea de venituri obtinute din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, de la 706 milioane lei, prevazuta in bugetul de stat, la doar 296,2 milioane lei, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte.

Citeste si:
PSD a platit aproape 1 milion de euro pentru sediul din Kisselef
PSD a platit aproape 1 milion...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.