Guvernul a ridicat limita imprumuturilor pe care autoritatile locale le pot contracta pentru arierate, dar a nuantat textul ordonantei stabilind ca suma suplimentara este pentru cereri de imprumut "depuse in termenul legal", care a expirat, pentru a acoperi astfel cereri de dupa epuizarea plafonului.

Proiectul de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor stabilea ca suma alocata suplimentar se aloca "pentru acoperirea cererilor de imprumut", desi ordonanta era finalizata la 14 mai, iar termenul maxim pana la care autoritatile locale mai puteau contracta imprumuturi pentru arierate expira a doua zi, la 15 mai, relateaza MEDIAFAX.

Ordonanta a fost aprobata de Guvern chiar in ziua de 15 mai, dar intr-o forma modificata, care prevede ca suma alocata suplimentar se aloca pentru acoperirea cererilor de imprumut "depuse in termenul legal", ceea ce presupune ca Executivul a continuat sa inregistreze cereri de imprumut dupa epuizarea plafonului financiar in limita caruia putea raspunde legal acestor solicitari.

Prin ridicarea limitei de imprumut, Guvernul a revenit astfel la plafonul decis initial de 800 milioane lei, dar redus ulterior, cand a incercat sa impuna pe plan local ordinea de cheltuire a banilor din TVA si impozit.
Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de Romania in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si nerespectat de fiecare data.

Tot referitor la problema arieratelor, Guvernul a amanat cu inca un an, ca si Cabinetul Ungureanu, aplicarea restrictiilor din Legea finantelor publice locale care stabilesc conditiile in care autoritatile locale mai pot primi bani din Fondul de rezerva si a decis ca din aceasta sursa sa fie alocate fonduri pentru arieratele spitalelor.

Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de Romania in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si nerespectat de fiecare data.

Ponta: Pana in iunie indeplinim criteriul privind arieratele


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.