Compania americana de energie Chevron, care detine concesiuni pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a primit unda verde pentru o astfel de explorare de-a lungu coastei Marii Negre, a declarat, miercuri, Ministerul Mediului pentru AFP.

"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis aviz de prospectie pentru blocurile din Costinesti si Vama Veche", a precizat Ministerul Mediului, citat de hotnews.ro.

Autorizatiile de exploatare a zacamintelor, utilizand tehnologia fracturarii hidraulice, au fost acordate pentru blocurile Costinesti si Vama Veche, pe o suprafata de 1.800 de kilometri patrati, inclusiv cu permisiunea de a efectua explozii controlate la o adancime de 10-15 metri.

Avizele au fost emise la jumatatea lunii aprilie, in pofida controverselor asupra metodei de extractie. Potrivit ecologistilor, aceasta tehnica presupune injectarea in stanca, la inalta presiune, de cantitati uriase de apa si substante chimice, care pot polua apele subterane si instabiliza solurile.

Pentru Rovana Plumb, ministrul Mediului, operatiunile de exploatare a gazelor de sist "nu reprezinta nici un risc". "Inainte de operatiunea ampla trebuie sa stim daca avem astfel de depozite", a declarat recent Rovana Plumb.

Intentiile Chevron fata de Vama Veche si Costinesti au stat la baza mai multor proteste in Constanta si in alte orase ale tarii. Unul dintre cele mai recente a avut loc la inceputul lunii aprilie.

Militantii ecologisti din Constanta au protestat pasnic joi, 4 aprilie, impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

"Atragem atentia ca numai INTENTIA DE EXPLOATARE A GAZELOR DE SIST IN ZONA TURISTICA va genera o deformare negativa a imaginii turismului romanesc de pe litoral. Contaminarea solului si, prin urmare, distrugerea agriculturii din zona Dobrogei si a intregii industrii legate de cresterea animalelor, cu consecinte tragice nu doar asupra regiunii, ci a intregii Romanii" se preciza in scrisoarea de protest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.