Romanii au cheltuit de 1 Mai 19 milioane lei pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decat in 2012, relateaza MEDIAFAX.

Numarul turistilor aflati in mini-vacanta de 1 Mai a crescut cu 26% fata de anul trecut, datorita zilelor libere si tarifelor mai mici, acestia cheltuind peste 19 milioane de lei doar pentru servicii turistice, cu 9% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.

"In toate zonele turistice din tara au inoptat aproximativ 100.000 de persoane, fata de 79.000 anul trecut. (...) In primele trei nopti ale minivacantei, in unitatile de cazare clasificate de pe litoralul romanesc s-au cazat circa 27.500 de romani, cu 10% mai multi fata de anul 2012", potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii decat cazare si mic dejun, este de 100 de lei pe zi, astfel ca pentru primele trei zile de vacanta pe litoral s-au incasat peste 8,25 milioane de lei pentru mancare si distractie.

"Chiar daca litoralul a fost cel mai intens mediatizat, totusi, pe primul loc in preferintele romanilor au fost destinatiile turistice rurale, pe care peste 40.000 de romani le-au ales si datorita sarbatorilor de Paste, imediat urmatoare zilei de 1 Mai. Pentru acest segment, cresterea este de peste 30%", se arata in comunicatul FPTR.

Aproximativ 20.000 de turisti au mers la munte, nivel similar celui de anul trecut, iar unitatile de cazare de pe Valea Prahovei au fost ocupate in proportie de 60-70%, in timp ce in celelalte statiuni montane gradul de ocupare a fost de pana la 60%.

In statiunile balneare au mers circa 10.000 de turisti, in stagnare fata de 2012, alegerea fiind determinata de tarifele mai mici si piscinele ca alternativa mai ieftina a litoralului. In Delta au ajuns peste 2.500 de romani, numar de doua ori si jumatate mai mare decat anul trecut.

Citeste si:
Cum te acomodezi după concediu: 5 trucuri ușor de aplicat
Cum te acomodezi după...

Peste 8.000 de turisti romani au plecat in vacante in afara tarii, in crestere cu 42%, datorita, in principal, numarului mare de zile libere comparativ cu perioada similara a anului trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.