Variety dedica un articol Romaniei, in care prezinta oportunitatile pe care le ofera din punctul de vedere al productiei cinematografice, publicatia americana remarcand faptul ca, in ultimii zece ani, tara noastra a inregistrat progrese in ceea ce priveste conectarea la showbiz-ul international.

Romania "este pregatita pentru un 'gros-plan' cu o noua identitate stralucitoare, dupa secole in care a trimis lumii semnale contradictorii", a scris, sambata, publicatia Variety, adaugand ca numele tarii noastre a fost asociat de-a lungul timpului cu imaginea tiganilor, a lui Vlad Tepes, Dracula si dictatorului Nicolae Ceausescu, dar si cu cea a unor compozitori clasici precum George Enescu, cu peisajul montan uimitor, cu gimnasti si jucatori de tenis talentati.

"In ultima decada, tara a facut un mare efort pentru a se conecta mai bine la lumea showbiz-ului, gazduind realizarea unor productii straine precum 'Cold Mountain', 'Hatfields & McCoys' si cel mai nou film al lui Terry Gilliam 'The Zero Theorem', care urmeaza sa fie lansat", scrie publicatia, scrie MEDIAFAX.

Bucurestiul aspira sa fie urmatoarea Praga in ceea ce priveste atragerea producatorilor de film straini, insa "nu are o politica de top in ceea ce priveste productia de filme pe teritoriul sau", mai scrie publicatia americana.

Variety remarca faptul ca, in timp ce economia se dezvolta, la fel se intampla cu box office-ul romanesc, care a crescut cu 28% anul trecut.

In plus, Romania se poate lauda cu o serie de cineasti talentati - "noul val romanesc" -, care au succes pe scena festivalurilor internationale.

Publicatia prezinta oportunitatile in ceea ce priveste logistica, vorbind despre aeroportul Henri Coanda - care are legaturi cu majoritatea oraselor europene cele mai importante -, peisajele "uimitoare", cu munti si paduri, insa vorbeste si de proasta conditie a drumurilor - "jumatate din tara este neasfaltata", de soselele nemarcate, carute cu cai, vaci care traverseaza drumurile, ursi si soferi agresivi.

In ceea ce priveste industria cinematografica, dupa ce vorbeste despre succesele autohtone ale ultimului an - dand ca exemple filmele "Minte-ma frumos", de Iura Luncașu, "Despre oameni si melci", in regia lui Tudor Giurgiu, si "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, primul lungmetraj romanesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin -, Variety scrie si despre faptul ca "cineastii romani au convins recent guvernul sa il inlature pe actualul sef al Centrului National al Cinematografiei (Eugen Serbanescu, n.r.), sa regandeasca strategia in domeniul filmului si sa ia in considerare acordarea unei subventii anuale mai mari producatorilor autohtoni decat cele 10 milioane de lei acordate pana in prezent de CNC.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.