Banca Mondiala a aprobat proiectul de 70 milioane euro pentru modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care are ca scop cresterea eficientei in colectarea impozitelor si a contribuțiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei.

Modernizarea administratiei fiscale este o componenta importanta a programului Guvernului pentru reforma economica. In pofida eforturilor recente de ajustare fiscala, situatia externa din Europa si cresterea economica slaba din Romania vor continua sa reprezinte riscuri la adresa stabilitatii macroeconomice, se arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.

Institutia financiara mentioneaza ca, avand in vedere spatiul limitat pentru noi cheltuieli publice, exista un interes solid in privinta imbunatatirii eficientei si eficacitatii in zona colectarii veniturilor.

"ANAF a asezat o fundatie solida pentru urmatoarea generatie de reforme in domeniul administrarii veniturilor statului, care se va derula in cursul urmatorilor cinci ani. ANAF a decis ca urmatoarele reforme sa se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale, reducerea poverii administrative asupra contribuabililor si cresterea eficientei in colectare. Proiectul contribuie la aceste obiective. O ANAF modernizata va fi corecta, orientata catre servicii pentru contribuabili si eficace in identificarea evazionistilor si, prin urmare, va reduce evaziunea. Restructurarea ANAF si regandirea proceselor de business este de importanta vitala pentru obiectivul MFP de a creste veniturile statului ca procent din PIB", a declarat Bernard Myers, specialist in managementul sectorului public in cadrul institutiei financiare, scrie MEDIAFAX.

Implementarea proiectului va fi gestionata de ANAF.

Potrivit Bancii Mondiale, progresele inregistrate in perioada de boom economic 2004-2007 privind imbunatatirea performantei veniturilor au fost modeste, raportul venituri-PIB urcand de la 27,2% la 29%. In timpul recesiunii, pierderile inregistrate in privinta veniturilor publice au fost severe, raportul taxe-PIB revenind la 27,2% in 2010. Indicele de eficienta fiscala al Romaniei este printre cele mai reduse din UE, la 54% pentru TVA, respectiv 61% pentru contributiile sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.