Uniunea Europeana ar putea pierde anual peste 5 miliarde de euro din buget din cauza fraudelor, de peste 12 ori mai mult decat estimeaza Comisia Europeana in prezent, potrivit unui raport al camerei superioare a parlamentului britanic.

"Am ajuns la concluzia ca sistemul antifrauda al UE are un numar de vulnerabilitati", arata documentul introcmit de o comisie din Camera Lorzilor, citat de CNBC, transmite MEDIAFAX.

Parlamentarii britanici considera ca estimarea de 404 milioane de euro a Comisiei Europene reprezinta doar o mica parte din valoarea fraudelor comise impotriva UE.

"Pe baza dovezilor pe care le avem, se pare ca valoarea reala ar fi de circa 5 miliarde de euro, dar s-ar putea sa depaseasca acest nivel", noteaza comisia.

Raportul critica atat statele membre UE cat si Oficiul European de Lupta Antifrauda.

Lipsa de entuziasm aratata de statele UE in privinta raportarii fraudelor la Comisia Europeana si inconsecventa referitoare la definirea termenului "frauda" submineaza eforturile UE de a percepe adevarata amploare a problemei.

"Dovezile arata ca unele state membre nu-si iau in serios responsabilitatile de combatere a fraudei. Responsabilitatile acestora ar trebui sa includa: sa caute fraudele cu bani de la bugetul UE, sa informeze autoritatile UE cand identifica un astfel de caz si sa ia masuri cand primesc informatii de la OLAF, o agentie cu putere limitata", se arata in raport.

OLAF este in prezent o institutie ineficienta, iar restrictiile bugetare inseamna ca trebuie sa selecteze cazurile pe care le ancheteaza. OLAF va ramane o institutie "limitata" in privinta protejarii intereselor financiare ale UE, daca continua sa fie vazuta ca o organizatie ale carei recomandari nu sunt urmate niciodata, a concluzionat comisia britanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.