Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale.

Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea, scrie MEDIAFAX.

Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.

"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chiar si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.

Declinul aurului are la baza in principal riscul ca bancile centrale sa vanda aur pentru consolidarea situatiei financiare a guvernelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.