Guvernul considera ca restituirea imobilelor nationalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioara, dintr-o reparatie istorica intr-o mare afacere imobiliara, in care diferite persoane fizice au cumparat pe sume modice drepturi litigioase si au obtinut rapid milioane de euro.

Ca exemple de nereguli in solutionarea dosarelor depuse anterior pentru retrocedarea imobilelor nationalizate, premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, mai multe cazuri, printre care unul inregistrat la Primaria Campia Turzii, unde fostul proprietar a cesionat dreptul catre o persoana fizica in martie 2010 pentru 500.000 euro, iar aceasta persoana a obtinut titlul de despagubire doar doua luni mai tarziu, in mai 2010, pentru peste 20 milioane euro.

Cazul a fost posibil, potrivit premierului, deoarece dosarele au fost tergiversate la nivelul local și la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pana cand s-au gasit cesionarii "potriviti", cesiunile fiind mascate de contracte de mandat, neurmarite din punct de vedere fiscal si fara interes pentru impozitarea veniturilor si verificarea realitatii sumelor declarate, relateaza MEDIAFAX.

Guvernul considera ca se poate acuza lipsa de interes pentru acest subiect din partea Ministerului Finantelor in acest caz. Exista numeroase spețe in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a aprobat soluționarea cu prioritate a unor dosare ("cazuri speciale") desi acestea facusera, anterior, obiectul tranzactionarii pe sume importante.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor va verifica modul in care au fost efectuate restituiri in natura in timpul guvernarilor anterioare.

Un numar de 24.300 dosare (88%) au primit sume de pana in 500.000 lei, dar suma acordata reprezinta doar 14% din valoarea totala a despagubirilor.

Potrivit Guvernului, statul roman nu a beneficiat aproape deloc de pe urma acestui proces, deoarece majoritatea sumelor au iesit din tara.

Citeste si:
Ponta: Restituirile in bani se fac pe 7 ani, drepturile litigioase, impozitate cu 85%

Citeste si:
Negoita, plangere penala privind spatii verzi si locuri de joaca...
Negoita, plangere penala...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.