Ministrii de Finante din zona euro vor acorda, probabil, inca sapte ani Portugaliei si Irlandei pentru plata imprumuturilor externe primite de la UE, astfel incat sa ajute ambele tari sa revina mai usor la finantarea de pe pietele internationale, a declarat seful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Cele doua tari au pierdut accesul la piata financiara internationala in 2010 - 2011 si au fost nevoite sa ia fonduri de urgenta de la statele europene. O extensie a maturitatii acestor imprumuturi ar reduce povara pentru Portugalia si Irlanda in primii ani de la revenirea la finantare prin obligatiuni, transmite MEDIAFAX.

"Intentia este pozitiva, de a ne uita la prelungirea maturitatilor pentru Irlanda si Portugalia", a declarat, intr-o conferinta de presa, Dijsselbloem, potrivit CNBC.

Lisabona considera actualul program de plati imposibil si a cerut o extindere a acestora, in contextul impactului dur al masurilor de austeritate adoptate.

Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI au inaintat o propunere pentru o prelungire a maturitatii imprumuturilor cu sapte ani, masura aflata in prezent in discutie, a spus Dijsselbloem.

"Sper ca vom putea finaliza (acordul, n.r.) vineri", a spus seful Eurogroup. Ministrii de Finante ai zonei euro se intalnesc vineri in Irlanda.

Maturitatea medie a imprumuturilor acordate Irlandei este de 12,5 ani, iar a celor pentru Portugalia de 12,5 ani sau de 14,7 ani, in functie de fondul european care a acordat imprumuturile. Irlanda ar trebui sa revina la finantarea integrala din piata financiara in acest an, iar Portugalia in 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.