INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%.

Institutul National de Statistica (INS) arata, intr-un comunicat, ca revizuirea PIB estimat a avut la baza informatiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificarii datelor privind sectorul "Administratii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum si de pret recalculate ca urmare a schimbarii, incepand cu ianuarie 2013, a anului de baza utilizat la calculul acestor indici (din 2005 in 2010).

"Schimbarea anului de baza a determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior si a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinta precum si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizeaza in comunicatul INS.

Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB in anul 2012 fata de cel precedent s-a majorat in special pe seama imbunatatirii semnificative a contributiei la cresterea PIB a industriei, de la -0,6% in varianta provizorie la -0,3%, dupa modificarea volumului de activitate cu 1,1 puncte procentuale (de la 97,9% la 99%), si a comertului cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, de la 0% la 0,2%, ca urmare a modificarii volumului de activitate cu 1,2 puncte (de la 100,3% la 101,5%).

Valoarea adaugata bruta totala, care in prima varianta a avut o contributie negativa la cresterea PIB de 0,2%, in varianta anuntata miercuri a contribuit cu 0,4% la cresterea PIB, in timp ce impozitele nete pe produs si-au redus contributia cu 0,2 puncte procentuale.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

La inceputul lunii martie INS a comunicat ca Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut, potrivit datelor provizorii, la 587,4 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2011, in conditiile in care valoarea adaugata bruta din agricultura a inregistrat o contractie de 21,2%, iar industria a coborat cu 2,1%.

Datele indicau o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.

Pentru primul trimestru al anului in curs, primele estimari vor fi publicate la 15 mai. Potrivit INS, Romania a avut o crestere economica de 2,2% in anul 2011 si o contractie de 1,1% in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.