Germania, Marea Britanie, Suedia si Danemarca au fost, in 2012, principalele destinatii pentru exporturile paralele de medicamente din Romania.

"Se stie ca «exportul paralel» reprezinta de fapt un comert intracomunitar desfasurat in spatiul UE, asupra caruia, chiar daca nu se poate interveni, ar fi de dorit ca autoritatile in domeniu sa cunoasca adevarata dimensiune a fenomenului. Este motivul pentru care ANMDM si-a perfectionat in 2012 baza de date cu privire la notificarile primite din partea celorlalte autoritati competente in domeniu din UE", a declarat Anca Crupariu, seful departamentului de Politici si Strategii al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

In 2012 autoritatile din statele membre UE au transmis notificari catre ANMDM pentru 554 de medicamente pentru a fi exportate, in crestere cu 73% fata de anul anterior si de circa 14 ori comparativ cu 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. In 2011, agentia de reglementare in domeniu a primit 320 de solicitari, iar in 2007 doar 43.

Statele cu cele mai multe solicitari au fost anul trecut, in ordine, Germania, Marea Britanie, Suedia si Danemarca. In 2011, in top trei s-au aflat Danemarca, Polonia si Marea Britanie, iar solicitarile au vizat si medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Realizarea distributiei paralele este rentabila in situatia in care pretul unui medicament este substantial mai mic in tara exportatoare fata de cea importatoare, iar pe piata exportatoare cantitatea de produs este suficienta pentru a acoperi costurile legate de obtinerea autorizatiei de import, reambalarea, reetichetarea si transportul, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, declara la inceputul anului ca exporturile paralele de medicamente au atins un nivel alarmant anul trecut, intre 1,3-1,5 miliarde euro, cat jumatate din valoarea pietei romanesti de medicamente, fiind incurajate si de degradarea mediului de afaceri.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Din pacate, in Romania, in afara de faptul ca preturile aprobate sunt mici, avem si problema degradarii mediului de afaceri si atunci exista o tendinta multiplicata de a scoate medicamentele la export paralel", a aratat Damian.

El considera ca atunci cand platile vor ajunge la zi si clawback-ul se va regandi nu vor mai exista exporturi paralele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.