Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.

Aceasta concluzie a rezultat din analiza pietei de energie regenerabila din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numarului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsa este propusa de ANRE pentru centralele fofotoltaice, respectiv injumatatirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomanda scaderea numarului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3. In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 1,3.

"Precizam ca reducerea numarului de certificate verzi, asa cum rezulta din concluziile raportului de monitorizare, urmeaza a fi aplicata pe baza de hotarare de Guvern, in conformitate cu prevederile legale", arata ANRE, potrivit MEDIAFAX.

Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, a firmat in urma cu cateva zile ca institutia pe care o reprezinta, alaturi de premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, discuta diverse posibilitati de diminuare in acest an a efectelor in facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile.

Directorul general adjunct al companiei de stat Transeletrica, Octavian Lohan, a declarat miercuri ca valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producatorilor de energie din surse regenerabile ar putea ajunge in acest an la o valoare aproape dubla fata de 2102, spre 600 milioane de euro, ca urmare a majorarii productiei si a ponderii tot mai ridicate in consumul national a energiei din surse alternative.

Cerificatele verzi sunt tranzactionate la pretul maxim admis de lege, intrucat cererea depaseste cu mult oferta.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.