Productia de porumb si grau a Romaniei a scazut anul trecut cu 52%, respectiv 28,4%, iar randamentul a fost cel mai redus din UE si departe de media inregistrata la nivelul Uniunii.

Astfel, la porumb boabe productia a scazut la 5,92 milioane tone, de pe o suprafata de 2,72 milioane hectare, rezultand un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus fata de media inregistrata la nivelul UE, de 6.150 kg/ha.

"Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul trei, dupa Franta si Italia, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte state membre", arata intr-un comunicat Institutul National de Statistica (INS), dupa efectuarea unei cercetari privind productia agricola vegetala la principalele culturi in anul 2012.

Si in ceea ce priveste graul randamentul obtinut de Romania este cel mai mic din UE si la jumatate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, fata de 5.434 kg/ha). Productia a fost de 5,19 milioane tone, de pe o suprafata de 1,98 milioane hectare.

"Romania s-a situat pe locul cinci in randul statelor membre, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau comun si pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului", noteaza INS.

Analiza concluzioneaza ca productia agricola a inregistrat scaderi la toate culturile, cu exceptia sfeclei de zahar.

Productia de cereale pentru boabe a scazut cu 39,1% fata de anul precedent (12,69 milioane tone fata de 20,84 milioane tone in anul 2011), ca urmare a scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar): porumb boabe cu 52%), grau 28,4%, orz si orzoaica 25,8%, ovaz 13,9%. Suprafata cultivata cu porumb boabe a reprezentat 50,4% din culturile cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 36,7%.

In ceea ce priveste leguminoasele pentru boabe datele INS arata ca productia a scazut cu 22,1%, din cauza randamentului la hectar, desi suprafata cultivata a crescut cu 2,4%. La plantele uleioase INS noteaza o scadere a productiei de 38,3%, ca urmare a reducerii suprafatei cultivate cu 17,6%, cat si a randamentelor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"Scaderi ale productiei s-au inregistrat la rapita (de 4,6 ori din cauza diminuarii suprafetei cultivate de 3,6 ori), soia (-28,7%) si floarea soarelui (-22,4%)", se precizeaza in comunicat.

Productia de sfecla de zahar a urcat cu 12%, in principal datorita cresterii suprafetei cultivate, cu 47,4%, desi randamentul la hectar a scazut cu 24%.

La cartofi productia a scazut cu 39,6%, la 2,46 milioane tone, tot din cauza scaderii randamentului la hectar (cu 34,1%), dar si a suprafetei cultivate (cu 8,2%), fata de anul precedent. Productia de legume a fost mai redusa cu 17,2%, dupa scaderea productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Astfel, recoltele au fost mai mici la tomate (cu 28,2%), castraveti (25,5%), ardei (20,1%), morcovi (18,7%), ceapa (14,5%), pepeni verzi si galbeni (14%) si varza (4,9%).

Citeste si:
Top 5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre un business în...
Top 5 lucruri pe care trebuie...

In ceea ce priveste strugurii, cercetarea INS arata ca productia s-a diminuat cu 17,1% (randamentul a fost mai mic atat la plantatiile de vii altoite cat si la cele de vii hibride, la fel si suprafata cultivata).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.