Restrictiile de capital din Cipru vor dura de la cateva saptamani la cateva luni, avand in vedere si ca statul insular nu avea implementata din timp legislatia necesara, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Chiar daca nu au avut o legisaltie clara, au stat cateva nopti, si presupun ca va dura cateva luni. Ca sa evite iesirile masive, s-ar putea ca restrictiile anuntate, chiar daca temporare, pentru ca Cipru este in Uniunea Europeana monetara si in zona euro, sa dureze mai mult. Punand cap la cap cred ca poate sa dureze intre ca1teva saptamani si cateva luni", a spus guvernatorul BNR, citat de MEDIAFAX.

Isarescu apreciaza ca, in mod normal, redeschiderea bancilor si demararea in plin a acestui proces de rezolutie si recapitalizare trebuia sa fie insotite de restrictii de capital pana la finalizarea fuziunii prin absorbtia "bancii bune" rezultate din lichidarea Popular Bank prin absorbtia de catre Bank of Cyprus.

Bancile au anuntat BNR ca in cursul diminetii de joi s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care le transmite clientilor cu economii de sub 100.000 de euro ca nu au motive sa actioneze in acest sens.

"Nu este un motiv de spargere a depozitelor. In cursul diminetii am primit stiri ca unii au inceput sa-si scada depozitele, daca au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.